Guide till sprutlackering. Här går vi igenom viktiga punkter och tips för den som vill ge sig på sprutlackering på egen hand.
De små målerijobben kräver ofta väldigt mycket ansträngning och tålamod. Det är lätt att tänka att man ska måla om en gammal, patinerad stol och ge denna ett välbehövligt lyft genom att måla om den. Men; det är betydligt svårare att måla en stol än vad det är att måla om en vägg. Åtminstone om man vill ha ett jämnt, fint lager – och det vill man ju onekligen ha.
Målar du exempelvis ett köksbord så vill du inte ha en massa klet, ojämna ytor och en massa rännilar av färg längs bordsbenen. Det som ofta är avgörande är det som sker innan målningen. Att slipa och rugga upp en möbel – eller någonting annat – gör att färgen får fäste och här måste man lägga ner mycket tid. Gör man det – ja, då har man också skaffat sig förutsättningar för att få ett så bra slutresultat som möjligt. Dock; man ska även då veta att det kräver en ganska stadig hand och en ganska stor vana för att få fram ett korrekt arbete och ett bra slutresultat.
Sprutlackering - en effektiv metod
Även målare kan ha svårigheter då det kommer till möbler. Det är också därför som vi använder oss av andra verktyg då det kommer till exempelvis köksbord, stolar och – något som blivit populärt nu – köksluckor. Detta primärt genom sprutlackering. Sprutlackerar man exempelvis ett bord så är det betydligt lättare att applicera på jämna lager av färg och man slipper det värsta pillrandet. Dessutom så kommer man åt överallt. Vi jobbar även med sprutlackering vid ”vanliga” målarjobb; väggar, tak och andra ytor går också bra att måla på det här sättet. Dels så sparar man mycket tid och dels så skonar man även rygg och skuldror – två områden på kroppen som ofta slits ut i förtid inom vår gebit.
Sprutlackera på egen hand
Sprutlackering för dig som privatperson då – är det något vi skulle rekommendera? Ja, varför inte! Det är inte så svårt som det ser ut och det går att hitta bra maskiner för relativt låga priser. Det går även att hyra maskiner och genom det spara in några kronor. Som med alla typer av maskiner så är användningsområdet ofta ganska begränsat och troligt är därför att en köpt maskin fastnar i förrådet och samlar en massa damm. Vi skulle rekommendera dig att hyra snarare än att köpa.
Hur ska du då gå tillväga vid en sprutlackering? Här kommer några viktiga punkter och tips:
- Grunden först. Som vi sa ovan – det viktigaste är grundarbetet. Se till att rugga upp den yta du ska måla rejält; men utan att det för den sakens skull blir ojämnt och fult. Jobba metodiskt med ett finare slippapper.
- Rengör: dammkorn har en förmåga att synas efter en sprutlackering. I och med att du slipat det föremål du ska måla så måste du se till att detta är fritt från slipdamm. Använd dammsugaren – det mindre munstycket du har för exempelvis soffan – och avsluta med att torka av med en fuktig trasa.
- Provmåla först. Att sprutlackera är en konst och det gäller att ha ett stadig grepp där man håller lugna, fina rörelser genom hela projektet. Stannar du upp så kommer det att synas. Prova gärna på en yta som du inte är så rädd om innan. Det tar lite tid att få in det jämna, metodiska tempot som krävs.
- Kläder och skydd. Se till att använda kläder som inte luddar. En heltäckande målarrock är bra. Se även till att använda dig av ansiktsmask. Det kommer att lukta ganska rejält och som vid all typ av målning så kan det förekomma ganska starka kemikalier i färg och exempelvis målartvätt. Skydda dig.
- Ska du sprutlackera utomhus så bör du se till att hitta lä – annars kommer färgen att blåsa åt alla håll. Att måla utomhus är i många fall att rekommendera, i synnerhet om du bor i en mindre lägenhet. Genom detta slipper du att skydda möbler, golv och andra saker som du är rädd om. Men, som sagt, det måste vara vindstilla.