Det utmärkande när man talar om Hombré är att det handlar om mjuka övergångar. Konstnärer har använt sig av tekniken i hundratals år, men numera ser man även att det är en teknik som börjat appliceras och användas inom inredning.
De mjuka övergångarna kan nämligen ge samma effekt om man använder dem på exempelvis väggarna och samtidigt möter upp med samma färger och nyanser på möblerna.
Hombré-effekten - så fungerar den
En vägg målad med Hombré ger inte enbart ett snyggt intryck. Faktum är att det också handlar om en visuell teknik som gör att ett rum kan upplevas som större och luftigt. Att måla en vägg i samma färg, men med olika nyanser, gör att man lurar ögat: rummet upplevs betydligt större - och detta kan givetvis vara ett perfekt sätt för den mer trångbodde.
Nyckeln är att tänka mörkt längst ner och sedan - stegvis - ljusa ut det hela för att längst upp mot taket ha en väldigt mycket ljusare nyans. Om man jämför den färgnyans man har längst upp på väggen med den vid golvet och ställer dessa bredvid varandra så syns tydliga skillnader - men när Hombré-effekten används så blir det en väldigt tilltalande helhet. Allt tack vare att en tredje nyans av samma färg används i mitten, och att övergången mellan de tre färgerna är väldigt mjuk.
Så lyckas du med Hombré - steg för steg
- Välj de färger du vill ha. Exempelvis blått, grönt och gult brukar vara populära och gångbara. Då du väl har valt färg så är det dags att välja nyans. Personalen i färgbutiken brukar kunna ge goda råd gällande detta, men du kan även passa på att rådfråga en målare.
- Förbered. Som med all målning så är grundarbetet det viktigaste. Se till att du spacklar igen alla hål och slipa sedan till en jämn och fin yta. Grundmåla väggen med den ljusaste nyansen du valt för din hombré-effekt.
- Markera och skapa sektioner. Ta en blyertspenna och måla upp väggen i tre sektioner - horisontellt. Börja längst ned och måla med den starkaste färgen.
- Blanda mörkare och ljusare färg. När övergången ska ske mellan mörkt och ljust så blandar du dessa till en början och skapar den mjuka känslan, utmärkande för hombré. Gör samma sak när du kommer till nästa övergång - mot taket.
- Svamp. Medan färgen fortfarande är fuktig så tar du en svamp - eller en roller - och sudda ut de tydliga övergångarna. Gör detta i långa, svepande rörelser.
- Backa och justera. Ta några steg bakåt och skärskåda resultatet. Om någonting känns för rakt så korrigerar du detta.
- Klart. Låt färgen torka och njut sedan av resultatet.
Då det kommer till möbler så handlar det om exakt samma tillvägagångssätt rent tekniskt. Börja nedifrån med den starkare färgen och arbeta dig uppåt med ljusare och ljusare nyanser. Välj också - givetvis - en färg som möter behovet för den specifika möbel som ska målas.