Oavsett vad som ska målas så finns det två stycken detaljer som man inte får fuska med: förarbetet och valet av verktyg. Gällande förarbetet så kan vi säga att ingen målerijobb blir bättre än den tid man lagt på ett gediget grundjobb. Om man jämför en lekman med en professionell målare så kan man se en avgörande skillnad i tidsdisponering; målaren lägger ner kanske 70% av sin tid på att spackla, slipa, putsa och i övrigt förbereda ytan som ska målas. En lekman agerar tvärtom och lägger 70% av sin tid på att måla. Det gör en enorm skillnad sett till det färdiga resultatet.
Betala för kvalitet
Den andra punkten är extremt viktig den med och det första vi tänkte säga gällande val av verktyg är att du kommer att tjäna på att gå upp några hack i pris. Det är en stor skillnad på penslar och det finns en anledning till varför priserna varierar så pass kraftigt dem emellan. Du behöver inte köpa de dyraste modellerna - men du ska definitivt inte köpa de billigaste.
Frågan är vilket verktyg man ska välja för respektive måleri? När passar en roller och när ska man istället välja en pensel? Vi tänkte ge några tydliga exempel på detta genom att rada upp olika ytor där respektive verktyg bör användas:
- Väggar: Stora ytor som väggar målas bäst med en roller. Välj en kortare roller med mellangrov lugg för att dels få ett lättare jobb och dels för att slippa doppa i färgen så ofta. Du bör hålla dig till en roller som har en bredd på 18 centimeter då en sådan inte är lika tungjobbad som en större. Utbildade målare använder vanligen en roller med 23 centimeter, men det krävs viss finess för att behärska en sådan. För svåråtkomliga ytor - exempelvis i hörnen - kan du använda en längre vinkelpensel medan du bakom element med fördel kan nyttja en elementroller.
- Tak: Återigen så är en roller ett gångbart alternativ - denna gång så ska du dock välja en med något grövre lugg. En hemlighet till att lyckas med en takmålning är att våga ta rikligt med färg - en annan viktig ingrediens är att alltid börja med taket istället för väggarna. Du bör använda ett förlängningsskaft; dels för att underlätta arbetet och dels för en skonsammare arbetsställning. Och, slutligen: använd en lackpensel för hörnen.
- Dörrar: En miniroller brukar vara gångbar för semistora ytor som en dörr och denna ska ha kort lugg. Detta för att stryka ut färgen. Släta ut densamma gör du bäst med hjälp av en pensel - en bred; runt 70 mm - eller med hjälp av en moddlare.
- Snickerier: För grundmålningen av exempelvis köksluckor så kan du använda dig av en pensel, gärna en lite mindre sådan. Då du sedan ska stryka på själva toppfärgen så kan du använda dig av en bredare pensel i den mån det är möjligt och en mindre där det behövs.
- Element: Här finns det speciella elementrollers som dels ger dig möjlighet - tack vare det längre skaftet - att komma åt bakom och som dels också går att måla själva elementet med. Det senare fungerar dock även bra med en vinkelpensel. Många använder även en målarhandske för sina element; något som rekommenderas. Viktigt: det är bara vattenburna element som kan målas - målar du el-element så kommer färgen att gulna fort som en följd av värmen.