Ett fritidshus är för många en plats för avkoppling och semester. När man vill arbeta med kroppen föredrar de flesta trädgårdsarbete framför att putsa och fixa på huset. Många människor har också lägre ställda krav på sina fritidshus än sina permanenta bostäder. Om färgen flagnar lite på fasaden är det helt okej, så länge den håller sig i någorlunda skick.
”Oftast räcker det att måla om fasaden och byta ut de trädelar som blivit för fuktiga, men ibland krävs en total fasadrenovering där allt trä byts ut”
Men att inte underhålla sin fasad gör att den slits fortare och att behovet av en ordentlig fasadrenovering närmar sig allt snabbare. Sol, vind och fukt tär på färgen och på träet, och när färgen flagnar och träet börjar bli flisigt är det hög tid för en fasadrenovering. Oftast räcker det att måla om fasaden och byta ut de trädelar som blivit för fuktiga, men ibland krävs en total fasadrenovering där allt trä byts ut. Att renovera fasaden är ett stort projekt, även på ett mindre fritidshus, så vill man ha något kvar av semestern när renoveringen är klar kan det vara bra att anlita proffs för jobbet.
Hur mycket ska man byta ut?
Tar man hand om sin fasad genom att tvätta den någon gång per år och underhållsmålar där det behövs, behöver man antagligen inte byta ut allt virke vid en fasadrenovering. Trä som underhålls kan hålla hur länge som helst och gammalt virke är vackert och ger karaktär åt huset. Vanligtvis när vi renoverar fasader gör vi en ordentlig slipning där vi tar bort all gammal färg. Därefter kontrollerar vi träet och byter ut de delar som blivit för fuktiga, vilket oftast är ganska lite. Därefter målar vi fasaden på nytt.
Men om mer än 50% av träet är i dåligt skick kan det vara bättre att byta ut hela fasaden. Det är ett mycket omfattande arbete som kan ta flera veckor, även på ett fritidshus. I gengäld får huset en ny, fräsch fasad av färskt virke som med rätt underhåll kan hålla många år. En ny fasad ökar dessutom värdet på fastigheten.
Underhåll fasaden regelbundet
Fasaden är till för att skydda huset och den tar emot en hel del stryk, det går inte att undvika. För att slippa att fasaden slits i onödan är det bra att ge den lite kärlek då och då, helst på vårkanten. Tvätta av fasaden noggrant och pensla sedan på mer färg där det behövs. En lång stege brukar räcka utmärkt för det arbete som krävs vid lättare underhåll.
Vi hjälper dig med fasadrenoveringen
När det är dags för en ordentlig fasadrenovering är det bättre att du ringer oss så tar vi hand om det. Vi sätter upp en byggställning runt huset, som gör att vi kan arbeta betydligt snabbare och effektivare. Vi kan gamla hus och vet hur en fasad på ett äldre fritidshus ska renoveras på bästa sätt. Vi gör inget arbete i onödan, utan finner vi att det mesta av fasaden är i gott skick, så spar vi hellre det fina virket och byter ut det som blivit dåligt, vilket är billigare för dig och antagligen också hjälper till att bevara husets karaktär. Slutligen ger vi fasaden en ansiktslyftning med en fasadmålning enligt konstens alla regler.