En stor fördel med att köpa möbler från IKEA är att man köper en möbel - men att denna efter något år kan vara en helt annan. Detta, i kombination med det billiga priset, gör att IKEAs sortiment är väldigt intressant. Du kan, med hjälp av din fantasi, lite jobb och en minimal budget skapa något väldigt unikt och personligt. Vi ska visa hur.
Hacks har blivit en stor grej och i synnerhet IKEAs möbler har visat sig särskilt gångbara då privatpersoner hittar nya lösningar. Lite färg där, ett par nya ben där, nya handtag och så vidare: förändringar som skapar unika lösningar av det massproducerade.
IKEA har dessutom valt en intressant väg igenom detta. Istället för att tjurskalligt slå ner på alla idéer och exempelvis peka på patent- och upphovsrätt så har man valt en öppen väg. Företaget välkomnar förändringar och visar mer än gärna upp vilka lösningar som deras alla möbler kan väljas i. Det skapar en symbios där möbelhack uppmuntras och där IKEA som en följd av detta också säljer fler möbler; samtidigt som man får en goodwill som är svårslagen. Bilden av familjeföretaget förstärks helt enkelt ytterligare.
Så kan du måla om en IKEA-garderob
Garderober, hyllor och byråer är de möbler som blir mest tilltalande vad gäller IKEA-hacks. En snabb sökning på Pinterest ger vid handen tusentals olika alternativ där vanliga privatpersoner lägger ut bilder - före- och efter - på sina skapelser. Gärna kompletterade med ritningar och tips på hur man ska göra. En populär förändring gäller bokhyllan Billy.
Billy är den möbel som förmodligen är den som genom tiderna sålt mest. En klassisk möbel som har många fördelar - men som även kan upplevas som lite tråkig. Ett populärt hack är att bygga ihop ett antal Billy-hyllor längs med en vägg - där man först mäter upp hur många som behövs - och där man sätter lister runt omkring samt mellan varje. Detta ger illusionen - efter målning - om att man har en platsbyggd bokhylla. Allt för några tusenlappar. Om ens det - Billys finns en masse på andrahandsmarknaden och då för ett väldigt lågt pris.
Här ska vi dock fokusera på en annan möbel i IKEAs sortiment: en garderob. Liksom Billys så är IKEAS garderober väldigt populära, men även strömlinjeformade. Vill du ha en mer personlig garderob som smälter in i din övriga inredning och i den färgskala du har i exempelvis sovrummet så är det ganska enkelt att nå detta mål.
Genom att måla om garderoben så får du en unik sådan där ingen kan se att det handlar om en garderob sprungen ur IKEAs gedigna sortiment. Vi ska visa hur du målar för att lyckas.
Guide för att måla en IKEA garderob
- Börja med fundera över vilken färg du vill ha. Fundera även om du ska passa på att exempelvis bygga in garderoben - på samma sätt som vi beskrev med bokhyllan. Det ger ett maffigt intryck och detta särskilt om du arbetar med enhetliga färger. Mät och kapa ut gipsskivor som når upp till taket, spackla, slipa och grundmåla. Svårare än så behöver det inte vara.
- Slipa. Det första du ska göra är att slipa ytorna som ska målas. Gör detta med ett sandpapper 120. Torka av med en trasa efteråt.
- Tvätta. Tvätta luckorna med målartvätt. Läs instruktionerna noggrant.
- Grundmåla. Man kan klara sig utan att grundmåla, beroende på vilken färg man väljer. Vi skulle emellertid oavsett rekommendera detta. Det gör att färgen fäster bättre och att den aldrig riskerar att släppa igenom den underliggande färgen. Någon timmes jobb extra är det värt!
- Måla. Måla garderoben med den färg du valt. Använd en roller - en mindre sådan - för de större områderna och en pensel där det är svårt att komma åt. Rollern ger en jämnare yta än vad en pensel gör. Det är viktigt att poängtera då många tänker tvärtom.
- Låt torka och gör en andra strykning. Klart!