målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-647 86 00

Måla flaggstång | Tips & Råd

Flaggstänger är och har länge varit en del av det svenska landskapet, lika typiskt som röda stugor med vita knutar. Men precis som röda stugor med vita knutar behöver skötas om och underhållas för att inte vittra sönder, behöver även en flaggstång tas om hand och ges lite kärlek med jämna mellanrum.

svensk flaggstång

En flaggstång står ute året om och utsätts för vind, regn, snö och stekande sol. Beroende på vad för sorts material flaggstången är gjord av är klarar den vädrets alla element olika bra.

Olika material i flaggstänger

Bäst därför att ta hand om sin flaggstång och rusta upp den så att den åter får pryda sin plats i trädgården. Nuförtiden är de flesta flaggstänger tillverkade i glasfiber, ett lätt och mycket tåligt material som inte behöver så mycket underhåll. Men fortfarande står många gamla flaggstänger av trä, oftast gran, kvar i svenska trädgårdar. Det går fortfarande att köpa flaggstänger i trä, men dessa måste ofta specialbeställas. Vill du köpa en flaggstång på ett byggvaruhus är det glasfiber som gäller. Ibland ser man även flaggstänger i stål. Dessa är såklart också mycket starka, men mycket tunga och otympliga. Dessutom drabbas de av rost som måste tas bort med jämna mellanrum.

Måla flaggstång av glasfiber

Många tillverkare av flaggstänger i glasfiber rekommenderar inte att man slipar eller målar om en glasfiberstång. Man menar att flaggstången är mycket motståndskraftig och det räcker med att man tvättar av den då och då. Dock kommer det ju en dag då färgen börjar flagna av. Då kan man ta ner den, varsamt slipa bort flagnande färg och sedan måla den på nytt. För att måla på glasfiber använder man helst någon typ av båtfärg eller lackfärg.

En stor fördel med flaggstänger av glasfiber är att de är så lätta att ta ner och resa igen. En normalhög flaggstång i glasfiber väger inte mer än 35-40 kg, så man klarar enkelt jobbet själv.

Måla flaggstång i trä

Trä är känsligt för vädrets makter, även om gamla flaggstänger oftast är gjorda av mycket bra virke. När man tar ner en gammal flaggstång i trä börjar man med att slipa bort alla gammal färg. Blank färg som sitter kvar måste slipas matt. Sedan bör man noga kontrollera flaggstången efter tecken på röta. Hittar man skadat trä måste detta avlägsnas och sedan ersättas med kvistar av trä som limmas in. Sedan fyller man på med kemiskt trä, så kallat träspackel. Slipa noga.

Grundmåla med uppvärmd linolja, som får tränga in i träet ordentligt. Därefter stryks ny linoljefärg på i åtminstone tre lager. Har du inte målat med linolja förut så kan det vara bra att veta att det är väldigt tunna lager som gäller, annars tar det väldigt lång tid för färgen att torka och resultatet blir inte lika snyggt. Måla i stället flera tunna lager.

Måla flaggstång i stål

Här gäller det att kolla noga efter rost, som slipas bort. I övrigt gäller samma sak, bort med gammal färg, grundmåla och färdigstryk med färg ur samma serie.

När man tar ner en flaggstång i stål bör man vara minst två personer. Låt den över bulten i fästet sitta kvar så att den kan användas som gångjärn när ni fäller stången. Arbeta långsamt i små små steg och försäkra er hela tiden om att ni har kontroll.

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
20 Jun 2018